Voel je je soms uitgeput omdat er geen evenwicht is tussen momenten, activiteiten en sociale contacten die je energie geven (draagkracht) en die je stress geven (draaglast)? In deze blog help ik je jouw persoonlijke hulpbronnen inschakelen voor meer veerkracht en herstel.
Wat zijn jouw hulpbronnen?
Ken je het gevoel van het allemaal even niet meer te weten? Op die momenten snak je naar rust, ontspanning, ondersteuning, vertrouwen en een beter perspectief. Maar hoe begin je daaraan wanneer stress het van je overneemt?
Je hebt ongetwijfeld al manieren ingebouwd om de situatie te overleven. Op sommige daarvan zal je misschien niet trots zijn maar ze hebben je tot nu toe gegeven wat je zocht. Chocolade, roken, alcohol, teveel werken. Het zijn manieren die heel wat mensen inzetten waarvan men stiekem weet dat ze eigenlijk geen oplossing zijn. Toch blijven we gewoon verder doen.
Herkenbaar? Gelukkig zal je ook al manieren gevonden hebben die je wel de nodige rust en ontspanning geven om weer op te laden. Hoe beter je jouw hulpbronnen en hun waarde kent, hoe meer je ze automatisch inzet in jouw dagdagelijkse leven.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Steun zoeken bij mensen die je omringen,
- Ruimte creëren voor jezelf,
- Iets nieuw leren,
- Wandelen,
- Meditatie,
- Een bad nemen,
- Bewegen,
- Je gedachten neerschrijven,
- Een hobby,…
Kunnen schakelen tussen je stressmomenten en je ontspannende activiteiten betekent dat je veerkrachtiger wordt en met negatieve gebeurtenissen leert omgaan. Het kan je helpen om uit je negatieve denk, doe of voelmodus te komen en opnieuw mogelijkheden te zien. Stress is besmettelijk. Gelukkig is ook rust, enthousiasme en vertrouwen besmettelijk!
Opdracht:
- Schrijf nu voor jezelf op wat jouw hulpbronnen zijn.
- Neem je agenda erbij en plan een paar van je hulpbronnen in.
- Blijf dit herhalen todat je voldoende ruimte creëert om.
Schakel hulpbronnen in op de werkvloer
Inzicht krijgen in wat goed is voor jou en er niet meer aan voorbij gaan zal ook op de werkvloer bijdragen aan een beter evenwicht. Je gaat meer autonomie krijgen over hoe je een situatie wil aanpakken. Misschien wil je meer flexibiliteit, of net meer duidelijkheid en structuur, of je wil meer ondersteuning. Het kan je de moed geven hulp te vragen om mee te denken over nieuwe mogelijkheden. Je kan ook voorstellen om een opleiding te volgen zodat je extra vaardigheden kan leren.
Sociale steun en je competent voelen zijn naast autonomie belangrijke hulpbronnen in de werkcontext om je veerkrachtiger te voelen. Dit bespreekbaar maken en je noden leren kennen en aangeven is niet gemakkelijk, maar eens zo belangrijk voor een gezonde werkkracht.
Opdracht:
- Schrijf nu voor jezelf op wat jouw hulpbronnen op de werkvloer (kunnen) zijn.
- Neem je agenda erbij en plan een paar van de hulpbronnen in die je zelf kan inschakelen.
- Vraag een overleg met je leidinggevende over de hulpbronnen die hij of zij kan helpen toepassen.
Nu is het aan jou
Hopelijk lukt het je om jouw hulpbronnen in te schakelen!
Heb je vragen of hulp nodig rond dit topic? Geef een seintje en ik help je graag verder.
Succes!
Katja
- Geplaatst op